divendres, 25 de novembre del 2011
dilluns, 21 de novembre del 2011
EL COTXE ELÈCTRIC
El dilluns, 14 de novembre, els alumnes de 2n d’ESO, acompanyats per professorat de l'institut Mare de Déu del Roser, van anar a visitar els tallers Masanés i Instal·lacions SL, especialment per conèixer el funcionament del cotxe elèctric que allà tenen.
David Ribalta, enginyer mecànic especialitzat en energies renovables, els va explicar el funcionament i algunes característiques d'aquest vehicle elèctric:
No contaminen, són silenciosos i d’un consum mínim.
La bateria té una durada de 100 Km a 90/100 Km/h
Tenen uns 60 cv de potència màxima, és a dir, que poden arribar als 110 Km/h.
El motor està situat a darrere de l’automòbil.
Les rodes tenen tracció posterior.
Les marxes són automàtiques.
Hi ha una marca anomenada "Tesla", que fabrica solament cotxes elèctrics.
El cost d’un cotxe elèctric és superior al d’un cotxe normal, però els cotxes elèctrics tenen l’avantatge que en global són molt més econòmics.
ÉS MILLOR UN COTXE NORMAL O UN D'ELÈCTRIC?
El cotxe elèctric és difícil de veure pels carrers de Catalunya
Els cotxes elèctrics estan alimentats per bateries de 360 KB, cada 160 km a 90 o 100 km/h s’acaba la bateria; cal connectar-los a la xarxa elèctrica per recarregar-los. No produeixen emissions contaminants en el punt d'utilització i són unes de les millors solucions per desplaçar-se davant d’altres alternatives com els biocombustibles o el cotxe d'hidrogen.
Aquests vehicles no contaminen, són silenciosos i consumeixen poc. La seva potència és de 60 cv. i pot arribar a velocitats de 110Km/h., però en un futur és preveu augmentar la potència per poder circular a més velociat.
No tota l’energia necessària per propulsar un vehicle la produeixen les rodes, una part la produeix el motor (i una part d’ella és perd a causa del moviment de fracció i calor), que en el cas d’aquests cotxes està situat a la part de darrere. Les les rodes del darrere són les que fan la força per impulsar el vehicle. Aquest motor és pot controlar; tu pots elegir si vols un cotxe econòmic, de ral·li... . Les marxes són automàtiques en tots els cotxes elèctrics.
Hi ha una marca anomenada “Tesla”, que solament fàbrica cotxes elèctrics, perquè el petroli no durarà per sempre, ja que és un recurs limitat.
El cost d’un cotxe elèctric és superior al d’un cotxe normal. El seu preu pot arribar als 19.800 €, tot i que en global el cotxe elèctric és molt més econòmic, perquè estan alimentats per bateries, a diferència dels normals, que has de pagar un combustible molt més car.
El problema d’aquests cotxes és que són de recàrrega lenta, és a dir tarden a carregar-se entre 4 o 8 hores. Només alguns fabricants preveuen la incorporació de recàrrega ràpida en un futur (30 minuts).
Aida Condal, 2n ESO
*Des de l'institut del Col·legi Mare de Déu del Roser de Guissona, volem agrair l'atenció que Masanés i Instal·lacions SL va tenir amb el nostre centre, i en especial als alumnes de 2n d'ESO del centre. La notícia aquí publicada és només una petita mostra dels treballs realitzats pels alumnes d'aquest curs.
divendres, 18 de novembre del 2011
TN comarques
http://www.tv3.cat/videos/3808590/Telenoticies-comarques---Lleida-16112011
Podeu anar, si així ho desitgeu, directe al minut 7 amb 22 segons de l'emissió. Mireu i...
La notícia resum sobre la visita: què vam veure, què ens van explicar i què vam aprendre, està encara en construcció. Però tardarem poc en tenir-la enllestida perquè els alumnes hi han estat treballant.
Comencen a tenir cara i ulls els Jocs de taula de 1er d' ESO
L'objectiu és el treball amb la fusta, l'ús d'eines de taller (serra de vògir, bancs de taula i subjectadors) i material per a l'acabat i polit de les peces (llimes, vernís, pintures, etc.).
Els flautistes de 1er d' ESO
Si en algun cas, algú tingués problemes amb el link, la Carme us adjunta la imatge de la partitura per flauta dolça del Adeste Fideles que també us pot servir.
Amb la partitura davant, n'heu d'assajar l'interpretació. Aquesta és la primera part del procediment. La segona part, consisteix en transcriure la partitura mitjançant l´ús de suport informàtic. Properament se us informarà del nom i forma d'ús del programa en qüestió.
I aquí teniu l'alumnat de 1er d'ESO "fent sonar la flauta"
dijous, 17 de novembre del 2011
Reciclem i reutilitzem per la campanya d'ornamentació nadalenca!
L'Elisabeth, la professora d'Educació visual i plàstica, deixa el link perquè vosaltres mateixos vegeu com es fa. I fa un clam perquè tots i totes, portéssiu les ampolles el proper dilluns. Si podeu aconseguir més d'una ampolla, més perfecte encara! que després sempre hi ha el despistat/da que no s'enrecorda...
http://www.secomohacer.com/manun/tallern/arbolnav/pages/arbolnav001_jpg.htm
Tennis de taula pels migdies de secundària!
I l’Ainhoa s’ha buscat dos bons ajudants per enllestir el muntatge de la taula.
I aquí els teniu, en Marçal i en Víctor, fent punts i mèrits amb la d’educació física!
"Your sense of taste - Little investigations" by Marina Costafreda and Emma Bescós
Ens vam posar per parelles. Primer, un de la parella li tapava els ulls a l'altre i escollia el caramel que volia que endevinés.El membre de la parella que feia el tast, i havia d'endevinar el sabor, mantenia durant més d'un minut el nas bloquejat i els ulls tapats ( per evitar trampes i estar més concentrat). La seqüència interpretativa dels diferents tasts que vam fer l'Emma i la Marina va ser la següent
1.Caramel 1: Era de menta i per la persona que havia d'endevinar-ho no va ser molt difícil de reconèixer-lo perquè deixava com un regust picant a la llengua
2.Caramel 2: Era de maduixa. Aquest va ser més difícil d'endevinar perquè no notaves absolutament res havies de estar salivant i salivant una bona estona.
3.Caramel 3: Era d'eucaliptus. Va passar com en el cas del de menta, perquè deixava com una frescor a la boca, i no es feia difícil acabar-ne endevinant el sabor exacte.
4.Caramel 4: Era de llimona. Endevinar aquest, com en el cas de la maduixa, fou molt difícil.
EXPLICACIÓ DE LA PRÀCTICA:
Encara que constitueix el sentit menys desenvolupat, el gust es troba unit a l'olfacte, que completa la seva funció analitzant els aromes. De gustos, les nostres llengües, només poden detectar-ne cinc de bàsics: àcid, dolç, amarg, salat i unami. Diferenciar entre el dolç de la mel, el dolç de la maduixa o el dolç de la llet, requereix de l'ajuda del nas que és capaç de ditingir entre milers d'olors i aromes diferents, a través de les substàncies volàtils que li arriben. Per això quan nosaltres ens tapem el nas, ens costa més distingir el sabor, perquè les aromes no arriben de forma directa. Si llepem i salivem molta estona, aconseguim alliberar substàncies volàtils a l'interior de la nostra boca, que viatgen per conductes interns fins al sistema nerviós, i que durant el viatge passen prop del conducte nasal que és qui, finalment, ens dóna la pista sobre què és allò que estem tastant.
divendres, 11 de novembre del 2011
Interdisciplina a la Biblioteca Municipal de Guissona
L'activitat és una interdisciplina que beu de les Ciències de la Naturalesa i del Projecte de Lectura i ens permet treballar, aprendre, millorar i optimitzar les nostres destreses de recerca - comprensió - síntesi bibliogràfica partint d'un eix temàtic, la Calor i la Temperatura, i tractant-lo des de moltes perspectives diferents: Tecnologia, Biologia, Desenvolupament sostenible, Física, Matemàtiques, Literatura, Llengua, Etnologia i Gastronomia.
En quin lloc del món es poden trobar llibres classificats per disciplines? En una biblioteca. I a Guissona en tenim una de funcional i espectacular, que t'obre la set de treballar. I la Pilar Lapuerta ens ha introduït en el complex món dels criteris de classificació i ordre de les biblioteques i us podem garantir que és enginyeria de la fina.
Enhorabona a la biblioteca i a l'alumnat de 2on d'ESO que fa de bon portar, de bon treballar i de bon gaudir.
Pedalem la Segarra
divendres, 4 de novembre del 2011
La música que ens agrada!
Escolta'ns i gaudeix de la música!