divendres, 30 de desembre del 2011

L'alumnat de 1er d'ESO haurà de treballar l'Advent de valent

L'Advent és un període que comença quatre diumenges abans de Nadal i per tant, pot ser d'extensió variable, ja que si Nadal cau en diumenge, comença el 27 de novembre, com aquest any. Has ajudat alguna vegada a casa perquè tot estigués a punt quan arribessin els convidats? L'Advent és preparació: preparació d'una vinguda, preparació d'una trobada sempre nova. L'Advent és desig: desig profund, veritable que alguna cosa (Algú) arribi, que alguna cosa passi. L'Advent és conversió: conversió d'idees, de paraules, de fets. L'Advent és acollida de la vida, de tot el que Déu vulgui regalar-nos. Tradicionalment, als països del Nord d'Europa, durant aquests dies d'espera del Nadal, els nois i noies elaboren un calendari amb 25 finestretes per obrir-ne una cada dia i mirar de respondre la pregunta que es qüestiona. T'atreveixes a dissenyar-ne un?

Doncs si ets alumne/a de 1er d' ESO, aquesta és la feina que t'encomana la Joana J. des de l'Àrea de religió.

divendres, 23 de desembre del 2011

A fer boles de Nadal!!

Els de 2n d’ESO han realitzat aquestes senzilles però originals boles de Nadal a la classe de plàstica. Us deixem la recepta per si algú s’anima a fer manualitats per Nadal. Material: boles de porexpan, roba amb motius nadalencs, agulles i cordó daurat.
Procediment: 1r marquem els centre de la bola i dibuixem amb llapis un traçat que recorri dos diàmetres perpendiculars entre si, dividint la esfera en 8 triangles.
2n comprovem que les línies ens hagin quedat el més simètriques possibles i amb l’ajut d’un cúter fem un tall d’un centímetre de profunditat al voltant de totes les línies traçades amb llapis.
3r Col•loquem els trossets de roba sobre la bola (prèviament retallada amb forma triangular, una mica més ample que els triangles de la bola), i amb l’ajut de qualsevol estri que sigui prim i una mica punxegut anem introduint la tela per la ranura realitzada amb el cúter.
4t Farem servir el cordó daurat per terminar la nostra bola de Nadal. Simplement ha de cobrir les ranures fetes amb el cúter, es fixa amb agulles. Finalment fem uns llacets a la part superior.

Debat sobre l'actualitat

L'alumnat de Socials de 2n ha analitzat l'actualitat i després ha manifestat la seva opinió respectant el torn de paraula i valorant tot el que deien els seus companys i companyes. Ha estat una experiència enriquidora.

dimarts, 6 de desembre del 2011

La física del So en un teatre

Si se'ns demana què és el So, la resposta no és ràpida ni fàcil. "És allò que sentim o que ens permet sentir-hi" és el primer que se'ns passa pel cap; però no serveix com a definició.

Si ens endinsem en la física, aquesta ens parla del So com "una successió de canvis de pressió (compressions i dilatacions) en un medi (sòlid, líquid o gas), provocat per una vibració que s'hi transmet en forma d'ones sonores". És evident que és una, d'entre les possibles que hi ha, bona definició tèorica. I, com a tal, ens l'hem d'estudiar si som en vies d'examinar-nos de física sobre el so.

Però ens és útil la definició per aprendre què és el so?
Entraríem, probablement, en una discussió llarga plena de crestes i valls sobre què és el que fa que un aprenentatge sigui útil.

En tot cas, nosaltres hem visitat una sala - teatre, que està preparada tècnicament per sonoritzar espectacles en directe i també com estudi de gravació. I Joan Pons, llicenciat per l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC)i especialitzat en So ens ha obert les orelles i hem entès el so des d'una altra perspectiva. Hem gaudit escoltant el so i el no so, escoltant-lo a ell i aprenent amb ell.








I encara ha tingut temps per presentar-nos un "instrument" que no és instrument perquè si bé sona, no es toca. O si que es toca? Decidiu-ho vosaltres mateixos mirant i escoltant el link en què Clara Rockmore juga amb el Theremin i entendreu perquè es considera la millor intèrpret en aquesta "disciplina" :

http://www.youtube.com/watch?v=pSzTPGlNa5U&feature=related Clara Rockmore plays The Swan



I no res més que gràcies al Joan pel seu temps i la seva conversa que "ha sonat" preciosament!

dilluns, 5 de desembre del 2011

Ordre pel desordre, des del taller de Tecno

Bolígrafs, gomes, clips, maquinetes, retoladors... Ara ja tenim on deixar tots els nostres estris d'estudi, s'ha acabat el desordre a la taula!
Uns organitzadors d'escriptori fets amb llaunes i fusta genials, pràctics i molt originals.
Gràcies a aquest projecte hem après a treballar de nou la fusta, a polir-la i pintar-la i alhora hem manipulat, perforat i decorat objectes metàl.lics com ara les llaunes i les varetes de ferro.