dimarts, 6 de desembre del 2011

La física del So en un teatre

Si se'ns demana què és el So, la resposta no és ràpida ni fàcil. "És allò que sentim o que ens permet sentir-hi" és el primer que se'ns passa pel cap; però no serveix com a definició.

Si ens endinsem en la física, aquesta ens parla del So com "una successió de canvis de pressió (compressions i dilatacions) en un medi (sòlid, líquid o gas), provocat per una vibració que s'hi transmet en forma d'ones sonores". És evident que és una, d'entre les possibles que hi ha, bona definició tèorica. I, com a tal, ens l'hem d'estudiar si som en vies d'examinar-nos de física sobre el so.

Però ens és útil la definició per aprendre què és el so?
Entraríem, probablement, en una discussió llarga plena de crestes i valls sobre què és el que fa que un aprenentatge sigui útil.

En tot cas, nosaltres hem visitat una sala - teatre, que està preparada tècnicament per sonoritzar espectacles en directe i també com estudi de gravació. I Joan Pons, llicenciat per l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC)i especialitzat en So ens ha obert les orelles i hem entès el so des d'una altra perspectiva. Hem gaudit escoltant el so i el no so, escoltant-lo a ell i aprenent amb ell.








I encara ha tingut temps per presentar-nos un "instrument" que no és instrument perquè si bé sona, no es toca. O si que es toca? Decidiu-ho vosaltres mateixos mirant i escoltant el link en què Clara Rockmore juga amb el Theremin i entendreu perquè es considera la millor intèrpret en aquesta "disciplina" :

http://www.youtube.com/watch?v=pSzTPGlNa5U&feature=related Clara Rockmore plays The Swan



I no res més que gràcies al Joan pel seu temps i la seva conversa que "ha sonat" preciosament!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada