dijous, 17 de novembre del 2011

"Your sense of taste - Little investigations" by Marina Costafreda and Emma Bescós



El gust i l’olfacte:


L’últim dia de Little investigations vàrem fer una prova:


Podem distingir els gustos fàcilment amb el nas tapat?



Ens vam posar per parelles. Primer, un de la parella li tapava els ulls a l'altre i escollia el caramel que volia que endevinés.El membre de la parella que feia el tast, i havia d'endevinar el sabor, mantenia durant més d'un minut el nas bloquejat i els ulls tapats ( per evitar trampes i estar més concentrat). La seqüència interpretativa dels diferents tasts que vam fer l'Emma i la Marina va ser la següent
1.Caramel 1: Era de menta i per la persona que havia d'endevinar-ho no va ser molt difícil de reconèixer-lo perquè deixava com un regust picant a la llengua
2.Caramel 2: Era de maduixa. Aquest va ser més difícil d'endevinar perquè no notaves absolutament res havies de estar salivant i salivant una bona estona.
3.Caramel 3: Era d'eucaliptus. Va passar com en el cas del de menta, perquè deixava com una frescor a la boca, i no es feia difícil acabar-ne endevinant el sabor exacte.
4.Caramel 4: Era de llimona. Endevinar aquest, com en el cas de la maduixa, fou molt difícil.

EXPLICACIÓ DE LA PRÀCTICA:
Encara que constitueix el sentit menys desenvolupat, el gust es troba unit a l'olfacte, que completa la seva funció analitzant els aromes. De gustos, les nostres llengües, només poden detectar-ne cinc de bàsics: àcid, dolç, amarg, salat i unami. Diferenciar entre el dolç de la mel, el dolç de la maduixa o el dolç de la llet, requereix de l'ajuda del nas que és capaç de ditingir entre milers d'olors i aromes diferents, a través de les substàncies volàtils que li arriben. Per això quan nosaltres ens tapem el nas, ens costa més distingir el sabor, perquè les aromes no arriben de forma directa. Si llepem i salivem molta estona, aconseguim alliberar substàncies volàtils a l'interior de la nostra boca, que viatgen per conductes interns fins al sistema nerviós, i que durant el viatge passen prop del conducte nasal que és qui, finalment, ens dóna la pista sobre què és allò que estem tastant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada